Φώτα Xenon ή LED ?

25-12-2017
Το να βλέπεις καλά, μακριά και καθαρά όταν οδηγείς τη νύκτα είναι το Α και το Ω !!!!  Για αυτό τον λόγο πολλά αυτοκίνητα έρχονται στον εργοστασιακό εξοπλισμό τους με Led ή Xenon . Αλλά τι γίνεται αν δεν έχουν και από τι κόστος ξεκινάνε ?

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις διαφορές των xenon από τα Led

 
Πριν ξεκινήσουμε, όμως ας δούμε μερικές μονάδες μέτρησης των χαρακτηριστικών κάθε φωτιστικού σώματος, ώστε να είναι πιο εύκολη και κατανοητή η συνέχεια:
  • Ονομαστική ισχύς: Είναι η ισχύς που καταναλώνει μία λυχνία, μετριέται σε Watt και συναρτήσει του βαθμού απόδοσης μπορούμε να υπολογίσουμε την κατανάλωση της.
  • Φωτεινή ροή: Εκφράζει την ποσότητα φωτός που απελευθερώνεται όταν σταθεροποιείται ο λαμπτήρας και μετριέται σε lumen (lm).
  • Φωτεινή απόδοση: Είναι το ποσό της αποδιδόμενης φωτεινής ροής για κάθε Watt καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ισχύος. Μετριέται σε lm/W.
  • Ένταση φωτισμού: Εκφράζει την ποσότητα της δέσμης φωτός που δέχεται μια κάθετη στη δέσμη επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου. Μετριέται σε lux, ή αλλιώς σε lumen ανά τετραγωνικό μέτρο (lm/m2).
  • Θερμοκρασία χρώματος φωτός: Είναι ένα μέτρο σύγκρισης του χρώματος της δέσμης φωτός σε σχέση με το φυσικό φως της ημέρας. Μετριέται σε Kelvin και χαρακτηρίζεται «ψυχρό λευκό» όταν πλησιάζει το φως της ημέρας (5.600Κ) και «θερμό λευκό» όταν η δέσμη κιτρινίζει (όπως στους λαμπτήρες αλογόνου).

Φώτα Xenon :

Ένα μεγάλο ποσοστό των μοντέλων κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας εξοπλίζεται με αυτή την τεχνολογία φωτιστικών σωμάτων. Τα HID (High Intensity Discharge) ή xenon όπως συχνά τα αποκαλούμε, είναι λυχνίες που περιέχουν το ευγενές αέριο «ξένο» και τροφοδοτούνται από ένα σύστημα υψηλής τάσης της τάξης των 23.000V. Με τη βοήθεια ενός μετασχηματιστή, γνωστού και ως ballast, παράγεται στιγμιαία υψηλή τάση για την ενεργοποίηση της ειδικής λυχνίας, ενώ στη συνέχεια η τάση μειώνεται στα 85V. Στα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων λαμπτήρων σε σχέση με τις απλές λυχνίες έγκειται η μειωμένη κατανάλωση κατά περίπου 50%, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και η υψηλή θερμοκρασία φωτός που ξεπερνά τα 4300K αλλά με σχετικά μεγάλο κόστος . Το κόστος για φθηνές λύσεις των aftermarket xenon ξεκινάει από 35 € 

Led :

Μία τεχνολογία που κερδίζει όλο και περισσότερο «έδαφος» στη σύγχρονη αυτοκίνηση είναι τα LED (Light Emitting διαρρέεται Diode) ή αλλιώς δίοδος εκπομπής φωτός. Σε αντίθεση με τα Xenon το φως απελευθερώνεται από μία δίοδο, όταν αυτή παίρνει ρεύμα. Τα υψηλά επίπεδα αποδοτικότητας σε σχέση με την τεχνολογία HID, η μεγάλη διάρκεια ζωής και η υψηλή θερμοκρασία φωτός είναι μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των LED, ενώ η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά τη λειτουργία τους είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Το κόστος για για αυτά ξεκινάνε από 35 € αλλά με χαμηλή εστιάση ενώ με μεγαλύτερη εστίαση ξεκινάνε από 65 € .

Όλες οι παραπάνω λύσεις και το κόστος αναφέρεται σε αυτοκίνητα που δεν υποστηρίζουν την τεχνολογία Can Bus . Το κόστος για αυτά ξεκινάει από 75 € .
 

 

Κατηγορίες Blog Κατηγορίες Blog

Πρόσφατα Άρθρα Πρόσφατα Άρθρα

  Message Us